PODCAST

26 Haziran 2014 Perşembe

Şefin Tavsiyesi - Türk Şiiri (1)



Şiir edebiyatta ve hatta tüm sanat dallarında en öznel olanıdır desek, karşı çıkan olmaz herhalde. Bu kadar öznel olan bir şey üzerine yazmak, tavsiye etmek, eleştirmek ya da yermek de dolayısıyla fazla kişisel hale geliyor. Şöhret olmadığıma göre bu kadar kişisel şeyler paylaşmam da yersiz olur. Bu yüzden kısa kısa notlar iliştirerek, nispeten gözden uzak kalmış şair ve kitaplarını gün ışığına çıkaracağım. Bunun için beş farklı şairin, beş farklı kitabını seçtim. Üzerinde konuşulmayı hak eden bir sabır ve uğraş çünkü şiir kitabı basmak. Don Marquis şöyle demiş: "Şiir kitabı basmak, Büyük Kanyon’dan aşağı gül yaprağı atıp ekosunu beklemeye benzer." Ses verelim:



Çarmıhtaki Yeni Mehmet - Yılmaz Gruda
Yılmaz Gruda'yı hemen herkes tanıyordur fakat şair olduğunu bilen zannederim pek yoktur. Yunus Nadi Şiir Ödüllü bir şair üstelik. Bazı şiir kitapları vardır, içindeki tüm şiirler enfestir. Bu onlardan biri değil fakat okumaya değer. Sahaflarda bulunuyor.  Öteki Yayınları'ndan çıktı. Bir paket sigaradan ucuz. "Sevmek bir yerdeki sabah galiba / Beni bir türlü oraya götürmediler"

Kabahatler Kanunu - Furkan Çalışkan
Şiirimizde Omo beyazlığı, ikinci yeni utangaçlığı. Nefis şiirler var. Kitabı sahaflarda aramak gerek. Birkaç parça çıkarayım bohçadan: "Bize rüyamızın değil uyanıklığımızın tabiri gerek.", "elbruzdan çalınan bir ihtimaliz / teki kaybolmuş eldivenler gibi kalakalan / saksıda aspirinleriz, boşlukta yelpaze / ve matem ve matemler ve matemlerimiz...", "ikimiz arasında sessizliğin icadı", "...sırtına havlu konmuş bir aşktı...", "ulaşabileceğim bir yere koy ilaçları / senin sıcaklığında sakla..."

Sonsuz At - Ahmet Ada
Kitapçılarda bile bulabilirsiniz. Nispeten daha şöhretli bir şair. Zihne nakşolan ufak ufak dizelerle dolu. "iki gözünde iki deniz / feneri yanıp sönüyordu", "...horozibiği aslanağzı fesleğen kokardı..."

Belki Çiçek Dağına - Sina Akyol
Sina Akyol pek kıyı köşe sayılmaz fakat ilk akla gelenlerden de değildir. YKY'den çıktı kita. Şairin tüm şiirleri var içinde. Bulmak kolay. Altı çizilecek çok dize var. Biri: "Yol dahi bitti. Menzilim yok. Torbamın  düğümü çözük."

Berzah - Ebubekir Eroğlu
Yine YKY'den çıkan bir kitap. Bulmak kolay. Ece AYhan'ın deyimyle "çok sıkı şiirler" var. Iskalanmaması gereken bir kitap. "Bitkiler gebe bırakan esinti", Hep selam alır gibi konuşan kardeş", şTaş atan bizden, attıran bizden değildir."