PODCAST

7 Eylül 2014 Pazar

1939’dan Günümüze Yazılı Kaynaklarda Yemek Kültürü Terimleri Sözlüğü - Nergis Ulu



Mutfak Sanatları Akademisi 2004 yılında kurulan bir aşçılık okulu. Ülkede bir benzeri yok. Gerçek bir akademi gibi davranıp sadece zanaat öğretmiyorlar aynı zamanda ona ait kültürü de aşılamaya gayret ediyorlar. Bu yüzden konularıyla ilgili 5000 küsür kitaplık bir kütüphaneleri var. Az sayıda nadir eser de ihtiva ediyor. Ziyaret etmek isteyenler internet sitelerinden bilgi alabilir. Okul bir de kitap çıkardı geçtiğimiz sene: 1939’dan Günümüze Yazılı Kaynaklarda Yemek Kültürü Terimleri Sözlüğü.



MSA Yayınları’nın ilk ve tek kitabı şimdilik. Bir nevi tarama sözlüğü. Hazırlayan Nergis Ulu hakkında tek bir satır bilgi verilmemesi kitabın en büyük eksiği. Öğrenebildiğim kadarıyla kütüphanede memurluk yapan bir hanım. Yaptığı iş ilham verici. Binlerce kaynak sabırla taranmış, tasnif edilmiş; zor iş. Tasarım da gayet iyi. Konuya özel bir merakınız yoksa kitaptan alabileceğiniz çok bir şey yok. Fakat ‘gurme’ olduğunu iddia edenler, bu konu ile ilgili çalışan akademisyenler/hevesliler için bulunmaz nimet. İnternette bulmak daha kolay. 1939’dan öncesi için ise Priscilla Mary Işın’ın şaheseri Osmanlı Mutfak Sözlüğü’ne bakınız.