PODCAST

7 Haziran 2014 Cumartesi

İstanbul Ansiklopedisi - Reşad Ekrem Koçu


Şu topraklarda yaşamış çeşit çeşit inanılmaz, acaib, heveskar insanlardan belki de en uçuğudur Ekrem Koçu. Hakkında sayfa sayfa methiyeler düzülmeliydi, tomar tomar kağıtlara onla ilgili şeyler yazılmalı, filmler çekilmeliydi. Olmadı. 1905’te İstanbul’da doğmuş. İstanbul Üniversitesi tarih bölümünü bitirmiş. Fakültede öğretim üyesi olarak kalmış fakat 1933 yılındaki üniversite reformu (?) ile fakülteden uzaklaştırılmıştır. Yazarın magnum opus’udur bu ansiklopedi.


Ansiklopedi 1958’de yayımlanmaya başlamış fakat çeşitli sebeplerle tamamlanamamış, “G” maddesinde yayımı durdurulmuştur. Ancak bu eksik haliyle dahi kayda değer bir malzemeyi bir araya toplayabilmiştir. Oldukça hacimli olan eser, 1958 yılından 1973 yılına kadar on bir cilt ve toplam 7076 sayfa basılmıştır. İstanbul Ansiklopedisi ve Neşriyat, sadece bu ansiklopediyi yayımlamak için kurulmuştur.

Kitap İstanbul'un ünlü meyhanelerinden bu şehirde işlenen meşhur cinayetlere, şehrin namlı kabadayılarindan güzel oğlanlarına ve köçeklerine kadar birçok garip ve alışılmadık konuları içerir. Bunun yanı sıra kıymetli buluduğu binaların planlarını tek tek ekleyecek, kimisini resmedecek kadar da çetrefilli bir işe kalkışmıştır yazar. Mimari kaynak olarak da çok faydalı olabilecek bir eserdir. Hatırı sayılır miktarda da harita vardır. Yakın tarih İstanbul’un, Pera'da bir aşağı bir yukarı gezinen kibar giyimli beyefendilerle hanımefendilerden oluşmadığını; şehrin asıl -ya da öteki- tarihini berduşların, ayyaşların, dilencilerin, çingenelerin, fahişelerin, yalınayak berber çıraklarının, külhanbeylerinin yazdığını istismarla değil muhabbetle anlatan bir heveskardır Koçu. Yazarı ve eserini ciddiyetten uzak bulanlar olmuş. Yararlandığı kaynakları sıralayım, kararı siz verin: Sicilnâmeler, salnâmeler, risâleler, tarih kitapları, seyahatnâmeler, kıyafetnâmeler, ukûfenâmeler, vakâyınâmeler, fermanlar, kitâbeler, âhideler, sicil defterleri, evrâk-ı metrûkeler, tahrir defterleri, şehir rehberleri, gazete yazıları, mahkeme kayıtları ve halk arasından derlenen rivâyetler. Keza Reşat Ekrem Koçu ve bu çalışmada kendisine kalem arkadaşlığı yapmış yazarların gözlem yoluyla elde ettikleri malzeme de önemli yer tutmaktadır.

İlber Ortaylı bu eseri şöyle anlatıyor: “Bu yarım kalan ansiklopedi İstanbul’un ve sosyal tarihimizin en önemli kaynaklarındandır. İçindeki maddeler İstanbul’un (kaybolan sokaklar) sadece yönetici sınıfını, aydın tabakasını anlatmaz; ama şehrin haneberduşları, basit işçileri bugün artık yaşamayan ve onun kaleminden çıkan canlı tasvirlerdir. Matbaada tanıdığı çalışkan bir mürettip, ünlü bir profesör, Kumkapı’da meyhanede unuttuğu dosyayı bulup getiren gazete satıcısı bir çocuk (Erhan Eskici), 19. asrın ünlü serserileri, halk şairleri, ulemadan, vüzeradan, zürefadan tipler hepsi bu ansiklopedidedir.”

Bir de Orhan Pamuk’tan dinleyelim isterim zira Ekrem Koçu’yu onun kadar seven az bulunur: "Reşat Ekrem Koçu’nun tek başına kahramanca giriştiği İstanbul Ansiklopedisi gerçek bir ansiklopediye değil, İstanbul’un kendisine benzedi en sonunda: On bir ciltte H harfine ancak gelebilen bu tuhaf ansiklopedi yarım kaldı, şehre ait bilgileri gözden geçirmek yerine onları daha da karıştırdı ve çalışkan yazarın içki masası dostlukları, tutkuları (çıplak ayaklı güzel oğlanlar, kadın kılığına giren zarif ve genç erkekler) ile popüler kültürünün hoş bir kargaşasına dönüştü."


Son olarak kitabı nerede, nasıl, ne vaziyette, kaça buluruz konusuna değinmek isterim. Efendim kitabın tüm ciltlerini birden bulmanız neredeyse imkansız. Ben ilk 8 cildine ulaşabildim, günümüzde ederi yaklaşık 3000TL. Bu paraya 1 yaşında Holstein inek de alabilirsiniz, tercih sizin. Tüm ciltleri birden bulabileceğiniz bir yer var ancak tabii ki fotokopi olarak: Hanifi Abi’nin dükkanı, Kubbealtı Fotokopi. Cağaloğlu’na düşüyor. İnternet adresi de şu: http://www.kubbealtifotokopi.com Aşağı yukarı 1000 TL ödersiniz diye tahmin ediyorum tüm ciltler için. Bunun dışında internette kitabın sayfalarının tek tek fotoğraflanmış haline de ulaşabilirsiniz ama pek kullanışlı değil ne yazık ki. Benden bu kadar.