PODCAST

11 Temmuz 2014 Cuma

Erotologya? - Hulki Aktunç



Şiir, roman ve öykülerini pek sevemediğim bir yazar Hulki Aktunç. Fakat kitap müptelası, iyi bir okur. İptilayı nerede görsem tanırım. Hevesle, iştahla, hayranlıkla okumuş ve okuduklarından damıttıklarının tahsilatını cömertçe paylaşmış. Erotologya adı üzerinde tenasül hayatı üzerine yazılan denemelerden müteşekkil bir kitap.


Mülevven bir alem var kitapta. Dansözler, köçekler, güzel oğlanlar, tehlikel kadınlar, şarkıcılar; Hint, Osmanlı, Arap, Fars; acaip belgler, tuhaf notlar; şevhetin argosu, küfrün bel altına çalışanı... Hâsılı bizim kendi, has erotizmimiz. Alın, başucunuzda dursun. Bulmak pek zor değil. Bana teşekkür edeceksiniz.Son olarak yazarın damıttıklarından benim damıttıklarımı ekleyim:

"Dilimizdeki kilit sözcüğünün kökeni de, 'bızır' anlamındaki klitoris sözcüğü de Grekçe'den gelir. Kleitoris... Kapamak, kilitlemek anlamındadır; kleo, kleis. Neyi neden kapatıyorsun?" (Bir örnek de bendeniz ekleyeyim; İngilizce'deki 'close' da aynı kökten devşirilmiştir.)

"Tolstoy da Gorki'ye günün birinde şunları söyler: Erkeği sikinden tutan kadın tehlikeli değildir. Erkeği ruhunun sikinden tutan kadın tehlikelidir."