PODCAST

12 Eylül 2014 Cuma

Blöfçünün Rehberi Müzik - Peter Gammond



Kitabı Tempo dergisi ek olarak vermişti yıllar evvel. Yazarın ismi bile yazmıyor kapakta. Ben söyleyim: Peter Gammond. Blöfçünün Rehberi serisi 26 kitaptan oluşuyor. Serinin en parlak kitaplarından biri de Blöfçünün Rehberi Müzik. Arka kapak kitabı tanıtmada eksiksik: Blöfçünün ilkesi: İçtenlik her şeydir. Bunu taklit edebilirsen kazanırsın.”

Serinin özeti şu: Konunun zır cahili olan birine, konunun uzmanıymış gibi görünmenin yollarını anlatıyor. 30 Saniyede Felsefe, Tembel Entel, Sarışınlar İçin Excel gibi kitapların allayıp pullayıp sunduklarını, gözüpekçe söylüyor  Peter Gammond. Okumadan bilgin görünmenin yollarını arayan, caka satma fırsatı kollayan, çok bilmiş beyler/hanımlar keşke bu kitapları okusalar. Herkesin maskesini maskesini düşüren cinsten. İnce alay, kara mizah, usta işi cümleler bu kitapta. Cihangir ve Kadıköy ağzının tüm inceliklerini ve sahteliklerini de yine bu kitapta öğreneceksiniz. Bulması zor fakat sahaflara ısrarla sorunuz. Serinin her kitabına kefilim ama ille de Müzik diyorum. Bu kısacık kitap bitmesin diye kendinizi frenleyeceksiniz, emin olun. Kitaptan:

“Ama piyanistlrin asıl hastalığı rubato’dur. Rubato, duygusal bölümlerde oyalanarak ya da zaten heyecanlı bölümleri hızlı geçerek tempoyla oynamak demektir. Victoria dönemi piyanistleri rubatoya hastalık derecesinde tutkundular ve bunu özellikle Chopin çalarken uyguluyorlardı. Eleştirmenler hayatlarında ilk ve tek kez çok hayırlı bir iş yaparak rubatoya öyle bir yüklendiler ki, bugün birkaç yaşlı piyanist dışında rubato hemen hemen tüm piyanistler tarafından terk edilmiş bulunuyor.”

“Eleştirmenlerin hepsi besteci ya da müzisyen olmak isteyip de bunu becerememiş kişilerdir.”

“Modern müzik hakkında konuşabilmek için ‘tematik yapı’, ‘çağdaş duyarlılık’ ve ‘temel biçim’ gibi terimleri öğrenmeli ve bunları sözlerinizin arasına yeni bahar ya da kimyon gibi serpiştirmelisiniz. Ayrıca ‘paradigma’, ‘çift uslamlı’, ‘eklemlemeli’ ve benzeri sözcüklerin birkaçını seçip (bunun için modern müzik kitaplarını şöyle bir karıştırmanız gerek) içinde bu sözcüklerin geçtiği tümüyle ssize özgü cümleler geliştirmelisiniz. Böyle konuşacağınız zaman alkol almamaya dikkat edin.”