PODCAST

12 Eylül 2014 Cuma

İstanbul Arka Sokak Lezzetleri - Ansel Mullins & Yigal Schleifer



Son zamanlarda birileri bize ‘herkesin bilmediği’, ‘herkesin duymadığı’, ‘saklı’, ‘gizli’ yerleri işaret ediyor. Her şeyin daha göz önünde olduğu, her şeye ulaşmanın kolaylaştığı, bir şeylerin gizli kalmasının pek mümkün olmadığı bu zamanlarda nafile bir uğraş. İstanbul Arka Sokak Lezzetleri de İstanbul’un sözümona salaş, gözden kaçan yerlerinin peşinde


Kitabı iki Amerikalı yazmış: Ansel Mullins ve Yigal Schleifer. Eğer hala bozulmamış, salaş üç-beş yer kaldıysa onları da bu çarka dahil etmek amaç. Her yerde peydah olan ‘post-salaş’ lokantalar ve meyhanelerin müsebbibi zaten bu merak. Masada örtü yerine gazete serili, peçete yerine saman kağıtlardan koyulmuş, rakıyı çay bardağında servis ediyorlar, tatlı olarak yalnızca sıcak helva var ve arkada hep alaturka çalıyor ancak hesap kişi başı 100 TL’den aşağı düşmüyor. Tüm pazarların ‘organik’, tüm kahvaltıların ‘serpme’ yahut ‘köy’ kahvaltısı olduğu yerde kimse bu sahtelikten kaçamazdı. Ülkemizin oldukça zengin yemek kültürü artık tek sesli, sıkıcı bir tekrar. Ben bile çocukluğumun meyvelerinin birçoğunu bulamazken (döngel, alıç, hünnap, ahlat...) bize özgü, saf bir şey bulmak samanlıkta iğne aramak. Kitap Boyut’tan çıktı. Her yerde. Cebe sığar boyutta, tasnifi düzgün, tasarımı harika.