PODCAST

12 Eylül 2014 Cuma

Giritli Türklerin Mutfağından Ot ve Sebze - Mustafa Tunçgenç & Şerife Tunçgenç



Açılışı bir Giritli fıkrasıyla yapalım:

Bir gün adamın bahçesine Giritliyle iki ineği girmişler. Karısı hemen koşup adama haber vermiş:
- Bey, Bey! Bahçede birileri var, ne yapam?
- Kimdir? Nedir?
- Bir Giritliyle iki ineği
- Giritliye söyle defolsun gitsin, ineklere dokunma bırak otlansınlar.


Son dönemde yemek kitapları pek moda. Bir kısmı caka satmak peşinde (malum yemek yapmak, yemek yemek ya da yemek üzerine konuşmak artık zenginlere öykünen orta sınıfın sporu/uğraşı) bir kısmı da yok olmaya yüz tutan Türk Mutfak kültürünü korumak yahut diriltmek peşinde. Kitabın yazarları Mustafa ve Şerife Tunçgenç ikinci kategoride değerlendirilmesi gereken neferlerden. Fotoğraflar pek usta işi sayılmaz. Sunum da öyle ancak içten iyi niyetin ışığı öyle belli ki, kusurları bile sevimli. Tahmin edebileceğiniz gibi yemeklerin çoğu ‘ot’ yemeği. O otları bulmaksa ayrı bir dert. Kitabın girişinde kullanılan malzemelerle ilgili güzel, açıklayıcı bir bölüm var. Daha fazlası için Tijen İnaltong’un Mutfaktaki Yaban’ı ve Ramis Dara’nın Sofralara Geldi Bahar’ını tavsiye ederim. Her biri çok kıymetli çalışmalar. İş Bankası’ndan çıktı, bulmak zor değil. Kitaptaki birkaç tarif başlığını ismini paylaşarak bitireyim:


Ada Papatyası Salatası, Sütlüot Salatası, Terbiyeli Etli Kereviz, Ekşili Ebegümeci Yemeği, Cibez Salatası, Arapsaçlı Etli Börülce...