PODCAST

24 Eylül 2014 Çarşamba

Ölümlülük, Ölümsüzlük ve Diğer Hayat Stratejileri - Zygmunt Bauman



Yahudi asıllı İngiliz sosyolog ve filozof. En çok ses getiren yazıları Holocaust üzerinedir. Ülkemizde de okuyucu bulmuş olacak ki on küsür kitabı tercüme edilmiş. Ölümlülük, Ölümsüzlük ve Diğer Hayat Stratejileri sadece felsefe severler değil sosyoloji, teoloji ve antropolojiye merak duyanlar için de iyi bir seçenek olabilir. Pek kaba bir özet olacak ama kitabın etrafında döndüğü ana fikir, insanın ölümsüzlük çabası.

Bauman’ın üslubu Baudrillard’ı anımsatıyor. Laf kalabalığı yok. Konu da çok çetrefilli sayılmaz. Anlamak için tekrar tekrar üzerinden geçmeniz gereken kitaplardan değil. Aynı zamanda ölüm hakkında bir antoloji gibi. Zengin bir kaynakçası var. Elias Canetti’nin Ölüm Üzerine’si (ölüm üzerine yazılmış en çarpıcı, kasvetli ve şiirsel kitap belki de) ile birlikte okunmasını tavsiye ederim. Birbirlerinin boşluklarını doldurmada bu iki kitaptan daha iyisini bulamazsınız. Ölümlülük, Ölümsüzlük ve Diğer Hayat Stratejileri Ayrıntı’dan çıktı, bulmak pek zor değil. Fragmanla bitirmek adetten:

“Diğer hayvanların tersine, yalnızca bilmeyiz; aynı zamanda bildiğimizi biliriz. Farkında olduğumuzun farkındayız, bilincimizin olduğunun, bilinçli olduğumuzun bilincindeyiz. Bilgimizin kendisi bilginin nesnesidir.”

“Baudrillard’a göre mezarlıklar ilk gettolardır; gettoların ilk örnekleridir, daha sonra ortaya çıkacak bütün gettolar için modeldir. Birbirinden farklı biçimde düzenlense de, bütün ölüm törenleri birer dışlama hareketidir. Ölünün anormal ve tehlikeli olduğunu, kendisinden uzak durulması gerektiğini açığa vurur. Ölüyü normal, zararsız, aralarına girebilecek kişilerin arasından kovar. Ama yaptıkları bununla kalmaz. Bulaşıcı hastalığı olan da yanlış tedaviye uğramış kişilere uyguladıkları yöntemin aynısını ölüye de uygulayarak, ölüyü, uzakta tutuldukları sürece güçlerini kaybeden tehlikeler arasına sokarlar.”