PODCAST

13 Eylül 2014 Cumartesi

Şifalı Otlar Kitabı - İlhan Berk



Behçet Necatigil, İlhan Berk için “şiirimizin uç beyi” diyor. Antolojileri, şiirleri, düz yazıları, tuhaf merakları, çalışkanlığı ve beyefendiliğiyle bu ünvanı hak ediyordu. Savunduğu sınırların yok olmaya yüz tutan güzelliklerinden birini anıyor Şifalı Otlar Kitabı’nda. Arda’s diye bir yayınevinden çıkmıştı ilkin, daha sonra Yapı Kredi bastı. Bende ikisi de var ama Yapı Kredi baskısını tavsiye ederim. İsmine kanıp bir alternatif tıp kitabı sanmayasınız, öyle bir iddiası olmadığı gibi tıbbın alternatifi de yoktur.

İlk başta şifalı otlar ve meyveler  tanıtılıyor. Bazı bitki illustrasyonları da var. Sonrasında okuma parçaları eklenmiş: Bitkilerin yaratılış hikmetleri, kuvvet macunları, baharat çeşitleri, II. Abdülhamid’in hazırlattığı şifalı otlar kitabından bazı örnekler, Fatih çağı mutfak defterindeki bitkiler... Akademik bir çalışma olduğunu söyleyemem; daha çok şiirsel bir doğa tasviri diyebilirim. Yumuşak, insanı çeken bir üslubu var. Sıkmıyor. Pekçoklarının ismini bile bilmediği güzellikler var içinde. Bunları öğrenmek, unutmamak, aktarmak boyun borcu olmalı. Sahaflarda bulunur ancak.

Elma: ...dal üstünde al yanak oğlan...

Ihlamur: ... ağırbaşlı, sakin, alımlı ağaçlar soyundandır...

İğde: ... eti un gibi beyaz ve som. Güzelim beyaz çiçekleri kar taneleri gibi kısa sürede hemen yok olup meyveye dururlar.

Soğan: ...acı sözlü...

Dereotu: ... sevgi, incelik simgesidir.