PODCAST

17 Ekim 2014 Cuma

Hata Neredeydi - Bernard Lewis



Bernard Lewis’i henüz tanımıyorsanız kendinize bir çeki düzen verin derim. Bush’un danışmanlığını yapmış, Princeton’da profesör olan, İslam’ı bizim ‘alimler’e okutacak kadar bilen, klasik dillerin (Ermenice, İbranice, Aramice, Osmanlıca, Latince, Arapça, Farsça) alayına hakim, bizi bizden iyi tanıyan bu dehayı tanımamak hem kayıp, hem ayıp. Hata Neredeydi, Doğu’nun Batı’ya görece geri kalmasının sebeplerini arıyor.

Bana kalırsa "Middle East For Dummies" adıyla yayınlanması gereken bir kitap. Az çok tarihe ve etrafına meraklı herkesin düşünebileceği ve bildiği şeyler var içinde. Bu kitabın kıymetine halel getirmez. Bu konu hakkında okuma yapmaya başlayacaklar için girizgah olarak düşünülmeli. İsrail konusunu dışında tutarsak büyük ölçüde de tarafsız. 1915’te yaşananları da soykırım değil savaşın yan ürünü olarak görüyor. Bu iddiası epey ses getirdi. İletişim’den çıktı, mutlaka tavsiye ederim.

“II.Viyana bozgunu Osmanlı Devleti'nin ortaya çıkışından beri benzeri görülmemiş, feci bir bozgundu. Osmanlılar’ın hoş olmayan gerçekleri karşılayışındaki samimiyete hayranlık duyulmalı.”

“Fransızları Osmanlı toprağı olan Mısır’dan çıkaran Türk egemenleri değil, Horatio Nelson adında genç bir amiralin komutasındaki Kraliyet Deniz Kuvvetleri’ne ait bir filo oldu. Bu ders çok açıktı. Bir Avrupa gücü gelip canı istediği gibi davranabilmekle kalmıyor, onu ancak gene başka bir Avrupalı güç kapı dışarı edebiliyordu.”