PODCAST

15 Ekim 2014 Çarşamba

Tek Yön - Walter Benjamin



1892 Berlin doğumlu. Ailesi ekabir. Dede çalışmış, baba biriktirmiş, oğul sanatçı/filozof olmuş. Değeri yaşadığı dönemde bilinenlerden. Her daim kıymetli olmuş. Tarih ve sanat üzerine yazdıklarıyla oluşturmuş yerini. Entelektüelin amentüsüdür. Onu okumaya başlamak için en iyi kitabı Tek Yön bana kalırsa.

Bir sürü küçük pasajdan oluşuyor. Konular oldukça çeşitli. Her renk var. Süssüz ama etkili yazılmış. Baktığınızda göremediğiniz ne çok şey olduğunu fark edeceksiniz. Zekanın pırıltısı değil alevini göreceksiniz. Mutlaka okumanızı öneririm. YKY’den çıktı.

“Bütün insanları besleyen Tanrı’dır, yetersiz besleyen ise devlet.”

“Yazın şişmanlar göze çarpar, kışın zayıflar.”

“Bir insanı ancak onu ümitsizce seven tanır.”

“Hiç kimse önündekinin sırtından ileriyi göremez, herkes de arkasındaki için böyle bir örnek teşkil etmekten gurur duyar. Bunu erkekler yüzyıllardır savaş alanında öğrenegelmiştir ama zavallılığın resmigeçidini, sıraya sokmayı icat eden kadınlardır.”


“Ve nasıl bir adam gerçi kendi başına çok şeye katlanabilir, ama karısının kendini katlanıyor görmesinden ve kendine sabırla bakmasından haklı bir utanç duyarsa, birey de çok şeye sabredebilir, ama sadece yalnız olduğu, sadece gizleyebildiği sürece.”