PODCAST

4 Aralık 2014 Perşembe

Etimoloji - Marek Stachowski



Marek Stachowski,  Polonya Türkolojisi’nin en önemli isimlerinden biri. “Diğerleri kimler ki de içlerinden birini önemli seçiyorsun?” sorusuna cevaben: “Włodzimierz Zajączkowski, Stanislaw Stachowski ve oğlu Marek Stachowski” diyebilirim. Hepsi de hafiye titizliğiyle çalışan, işlerinin tutkunu beyefendiler. Şimdi şimdi hanımlar da sahneye çıkmaya başladı Polonya Türkolojisi’nde (örnek: Barbara Podolak). Bildiğim kadarıyla tek kitabı tercüme edildi ve yayınlandı dilimizde: Etimoloji.

Kitabın içeriğini açıklamak okuyucunun zekasına saygısızlık olacağından, bu faslı geçiyorum. Bu kitap hakkında muhakkak söylemem gereken şunlar: (1) Konu hakkında daha önce hiçbir şey okumamış birini dahi yerine mıhlayacaktır. (2) Gayet anlaşılır. Bilimsel dilin soğuk üslubundan ve kibrinden eser yok. (3) Konuyla ilgilenenler için cevher. Tek bir kuru laf yok. Türk Kültürü Araştırma Enstitüsü Yayınları’ndan çıktı, bulmak kolay değil. İnternette aramanızı öneririm. 116 sayfa. Mutlaka okuyun.

“İng. History ‘tarih, geçmiş’ <EYun. ‘Historia (araştırmalara dayanan) bilgi(ler)’ (>Rus. İstorija ‘tarih’) <EYun. Histor ‘çok bilgili kişi, hakim’ –Kökenbiliminden pek anlamayan ve sözcüğün gerçek kökenini bilmeyen İngiliz feministleri history kelimesinin his story ‘onun hikayesi’ deyiminden geldiğini düşünüyor ve his ‘onun’ zamiri sadece erkekler için kullanıldığı için bu etimolojinin bütün tarihe erkeklerin hakim olduğuna delil sayıyorlar. Dikkat edilirse, bu yorumda sözcüğün biçimi değiştirilmemiş, ancak onu açıklayan bir hikaye uydurulmuştur.”