PODCAST

15 Aralık 2014 Pazartesi

Güzellik Hırsızları - Pascal Bruckner



1948 Paris doğumlu bir yazar. Bolca deneme yazmış. Masumiyet, güzellik, ayartma gibi konular en sık etrafında gezindikleri. Yeni Akım Fransız felsefecilerden sayılır ama felsefe alanında dişe dokunur bir şey yazdığını işitmedim. Romanları içinde en bilineni Güzellik Hırsızları.

Kitabın çekirdeğini yine güzellik ve ayartma oluşturuyor. Güzelliğin birileri o güzelliğe hayran olduğu sürece var olduğu, kimse görmediği zaman solup gideceği fikri üzerine kurulmuş. Yazar gözlem gücü yüksek ve zeki bir adam olduğunu belli ediyor. Fakat roman tekniği bir o kadar zayıf. Edebiyatı hoş yapan şeylerden biraz mahrum kalmış bir roman. Özellikle karakterler çok yüzeysel anlatılmış. Kitabı bitirdiğinizde dahi gözünüzde canlandıramıyorsunuz. Fakat yine de okunmaya değer olduğunu düşünüyorum. Ayrıntı’dan çıktı. Bulmak zor olmasa gerek.

“İltifat Helene’de tepeden bakmanın en üst şekliydi.”

“Tutsak ettiğimiz güzel kadınları çirkinleştiren şeyin ne olduğunu biliyor musunuz? Kimsenin onları görmüyor olması. Oysa güzellik ancak birileri ona hayran olduğu sürece vardır.”

“Güzellik en büyük adaletsizliktir.”

"Genç olmak, insanın kefaretini hayatı boyunca ödediği geçici bir ayrıcalıktır."

"Aşkta klişelerin en kötüsü, klişelerden kaçmaya çalışmaktır."