Mutfak Sanatları Akademisi 2004 yılında kurulan bir aşçılık okulu.
Ülkede bir benzeri yok. Gerçek bir akademi gibi davranıp sadece zanaat
öğretmiyorlar aynı zamanda ona ait kültürü de aşılamaya gayret ediyorlar. Bu
yüzden konularıyla ilgili 5000 küsür kitaplık bir kütüphaneleri var. Az sayıda
nadir eser de ihtiva ediyor. Ziyaret etmek isteyenler internet sitelerinden
bilgi alabilir. Okul bir de kitap çıkardı geçtiğimiz sene: 1939’dan Günümüze Yazılı Kaynaklarda Yemek Kültürü Terimleri Sözlüğü.
MSA Yayınları’nın ilk ve tek kitabı şimdilik. Bir nevi tarama
sözlüğü. Hazırlayan Nergis Ulu hakkında
tek bir satır bilgi verilmemesi kitabın en büyük eksiği. Öğrenebildiğim
kadarıyla kütüphanede memurluk yapan bir hanım. Yaptığı iş ilham verici.
Binlerce kaynak sabırla taranmış, tasnif edilmiş; zor iş. Tasarım da gayet iyi.
Konuya özel bir merakınız yoksa kitaptan alabileceğiniz çok bir şey yok. Fakat ‘gurme’ olduğunu iddia edenler, bu konu
ile ilgili çalışan akademisyenler/hevesliler için bulunmaz nimet. İnternette
bulmak daha kolay. 1939’dan öncesi için ise Priscilla
Mary Işın’ın şaheseri Osmanlı Mutfak
Sözlüğü’ne bakınız.