PODCAST

19 Haziran 2014 Perşembe

Ansiklopedik Yabancı Kalıplar Sözlüğü - Kemal Bek


Kemal Bek çalışkan bir adam. Edebiyat dergilerinin birçoğunda eleştiriler yazmış. Meydan Larousse, Théma Larousse gibi referans kitap/ansiklopedilere katkıda bulunmuş. Metin incelemeleri, çözümlemeleri yapıyor. Halen de Yeditepe Üniversitesinde Metin Çözüm Teknikleri dersi veriyor. Bir sürü de İngilizce çevirileri var. Maşallah'ı fazlasıyla hak ediyor. Ansiklopedik Yabancı Kalıpsözler Sözlüğü de çalışkanlığının, merakının bir ürünü.


Kitabın başlığı soğuk, kabul ediyorum. Buz gibi bir referans kitabı havası var ancak okudukça yanıldığınızı anlayacaksınız. Masal gibi okunacak, çerez gibi bir kitap. Bazı sevdiğim maddelerden örnekler vereyim:

"inter faeces et urinam nascimur: Dışkı ve sidiğin arasından doğarız (Aziz Augustine'in sözü)

eppur, si mouve: Yine de dönüyor (İtalyan gökbilimci Galileo Galilei'nin, dünyanın döndüğünü ileri sürmesi nedeniyle yargılandığı mahkemesinde sözünü geri alıp ev hapsine mahkum edildikten sonra, salondan çıkarken mırıldandığına inanılan söz)

qui scribit, bis legit: Yazan iki kere okumuş sayılır.

ba'de harabu'l-Basra: Basra harap olduktan sonra; iş işten geçtikten sonra"

Köşe yazarları, blog yazarları, sözlük meraklıları, okurlar, çevirmenler kaçırmamalı. Özgür Yayınları bastı, 274 sayfa. Popüler kitapçılarda bulmak zor, biraz aramak gerekebilir.