PODCAST

8 Eylül 2014 Pazartesi

Okuma Günlüğü - Alberto Manguel


Arjantin doğumlu yazar, editör, çevirmen. Gianni Guadalupi ile beraber yazdığı enfes sözlükle nam saldı (Hayali Yerler Sözlüğü). Sıkı bir okur. Öyle ki ondan daha çok kitap okumuş, ondan daha çok kitap sevmiş biri yoktur belki. Öğrencilik yıllarında Borges’le tanışır. Ona kitap okuma şerefine nail olur.Okuma Günlüğü böyle bir fanatiğin okuma notlarının külliyatıdır.


Gore Vidal’e  “Roman öldü diyorlar, fikriniz nedir?” diye sorulunca “Katılmıyorum, bence okuyucu ölmüştür” diye cevaplıyor. Manguel yoklamada, ben buradayım diyor. İyi kitapları iyi okuyucunun gözünden tekrar okumak, viskiyi bir kez daha damıtmak gibi. Hele ki Manguel gibi birinin gözünden okumak bulunmaz Hint kumaşı. Muhakkak okunması gereken kitaplardan. YKY’den çıktı, bulmak zor değil.  Fragmanla bitirelim:
“Başlarından geçeni henüz yaşamamışlar.”
“Gençken öyküler hiçbir zaman kitabın son sayfasında bitermiş gibi gelmezdi bize.”
“Sessizce dilenenler sessizce açlıktan ölür.”
“”İnsanlar vardır” diyor Chateaubriand, “imparatorluk çökerken çeşmeleri ve bahçeleri ziyaret eder.””
“Dünya Ticaret Merkezi’nden aşağı atlayan insanları şöyle tarif ediyordu “Gökyüzünde virgüller gibi görünüyorlardı.””
“Kar sahte bir temizliktir.”
“Nostalji sözcüğü 22 Haziran 1688’de Johannes Hofer adlı Alsaceli vir tıp öğrencisi tarafından bulunmuş; dağlarından uzak kalan İsviçreli askerlerin hastalığını tanımlamak için, Disertatio medica de nostalgia başlıklı tıp tezinde, notos (dönmek) sözcüğünü algos (acı) sözcüğü ile birleştirmiş.”
“Hayattaki görevimiz başarılı olmak değil, cesaretimizi yitirmeden başarısız olmayı sürdürmektir.”

“Andre Gide, Gandhi suikasti üzerine şöyle söylemişti: Tanrı yenilgiye uğramış gibi.”