PODCAST

22 Aralık 2014 Pazartesi

Retorik - Michel Meyer



Retorik çok kabaca laf salatası anlamına geliyor. Antik filozofların bilhassa kafa yorduğu bir konu. Bilindik hikayedir; o dönemlerde bu bilgeliklerini, hatipliklerini yüksek ücretler karşılığı öğretenler çıkmış (Sofistler). Bilgiyi hükmetme aracına çevirmişler. Haksız bir adam ikna yeteneği sayesinde haklıya baskın çıkmaya başlamış vs... Bu sahte ya da aldatıcı argümanlara dayanan retoriği Platon zinhar kabul etmemiş. Platon’un sofistleri mahkûm etmesi retorik tarihinde çok belirleyici olmuştur. Kimi zaman propaganda, kimi zaman kandırma ve aldatma olgusuyla ilişkilendirilen retorik, o dönemden beri zihnin söylem ve fikirlerle manipüle edilmesine indirgenmiştir çoğu zaman. Her neyse, Michel Meyer yazmış tüm bunları. Kitabının adı da tahmin edebileceğiniz gibi Retorik.

Yazarı kitabı okumadan önce tanımazdım. Bilindik bir isim değil fakat çeviriyi İsmail Yerguz’un yapması her şeyi değiştiriyor. O’nun kalbur üstü olmayanla vakit kaybedeceğine inanmam. Hele ki Dost’tan çıktıysa bu kitap. Fakat tüm bunlara rağmen beklediğimi buldum diyemem. Anlatım basit, sınıflandırma net, laf kalabalığı yok ancak duymadığım şeyler yoktu bu kitapta. Kendi adıma vakit kaybı oldu diyebilirim. Konuya ilgisi olan başkaları için faydalı olabilir. Kitabı bulmak çok zor değil.


“İdeoloji kapalı devre işler ve bu bağlamda onu tartışmaya açacak bir kırılma ya da parçalanma mümkün değildir. Her zaman haklıdır ve globaldir. Bir örnek verelim. Bir ilkel kabile büyücüsü yağmur yağdıran bir kültten yararlanmaya çalışır. Oraya giden bir Avrupalı bunun çok saçma olduğunu söyler. Büyücüden bu yolla yağmur yağdırmasını ister. Büyücünün bu isteği yerine getirmek amacıyla gösterdiği çabalardan bir sonuç çıkmaz. Sonuçtan çok memnun olan Avrupalı etnolog bu iddianın ne kadar boş olduğunu ısrarla belirtir. Ne diyecektir büyücü? Avrupalı, istekleriyle tanrılara hakaret etmiştir, kötü bir zaman seçilmiştir, halk günah işlemiştir vb ... Bütün bunlardan çıkan sonuca göre tanrılar çağrısına cevap vermemiştir vb. Kısacası, yağmur yağmaması dinsel ideolojiyi sakatlamak şöyle dursun, güçlendirmiş, doğrulamıştır. Bir postulattır o, tartışılacak bir yanı yoktur; dolayısıyla, ne olursa olsun, onun aracılığıyla her şey mükemmel biçimde açıklanır.”